Om Verdensmat

Internasjonal mat er svært populært. Verdensmat er e-læring laget for mennesker med utviklingshemning. Målet med www.allverdensmat.no er å bidra til matglede og gi dem lyst til å lage spennende og enkel mat selv. Det internasjonale vil fremheves gjennom å «reise virtuelt rundt» i verden og gi oppskrifter fra mange land, nært og fjernt. Dette øker kjennskap til andre land og deres matkultur.

Oppskriftene er ofte forenklede versjoner av de kjente rettene. Forenklingen er basert på flere grep:

  • færre ingredienser enn i de opprinnelige oppskriftene
  • bruken av halvfabrikata, krydderblandinger og ingredienser fra pose (f.eks. sauser og potetmos)
  • ferdig forberedte ingredienser (f.eks. salatblandinger, raspede rotfrukter og rensede reker i lake)
  • ferdige produkter (f.eks. gravet laks og kremtopping i sprayflaske)

Vi anbefaler at en hjelper introduserer Verdensmat til brukeren av www.allverdensmat.no og lager gjerne maten sammen med brukeren – i hvert fall de første gangene. Det er også knyttet et oppskriftshefte til e-læringsressursen for nedlasting fra NFUs nettsted. Heftet har QR-koder til matrettene på www.allverdensmat.no.

Om utviklingen av Verdensmat

E-læringsressursen www.allverdensmat.no ble utviklet i prosjektet ‘Verdensmat: Digital kokebok for utviklingshemmede med internasjonale retter’. Prosjektet var støttet av Stiftelsen Dam i 2023-2025. NFU (Norsk Forbund for Utviklingshemmede) var søkerorganisasjonen og prosjekteier. Karde AS utførte utviklingen av www.allverdensmat.no. Kokkefilmene er tatt opp på Ellengård aktivitetssenter i Arendal, Peder Morset folkehøgskole i Selbustrand, og på kjøkkenet i et privat hjem på Hauketo i Oslo.

 

Logoene til Stiftelsen Dam, Karde AS, NFU, Ellengård Aktivitetssenter og Peder Morset folkehøgskole.