Høye smørbrød

Høye smørbrød kommer fra Danmark.
De er brødskiver med mye godt pålegg.
De passer godt for lunsj eller fest.

Danske høye smørbrød har egne navn
avhengig av pålegget.
Det fins veldig mange ulike.

Her får du 3 oppskrifter:

  • Lun leverpostei
  • Potetmat
  • Stjerne-skudd

Åpne og lukk listen under med + og –

Slik gjør du

Vask hendene dine først og bruk forkle.
Ta fram alle ingrediensene du trenger.
Hvis du lager flere ulike smørbrød,

lag 1 type av gangen.
Ta også fram utstyret du trenger.

Åpne og lukk oppskriftene under med + og –

Margarin, karse, syltet løk, rugbrød, leverpostei, sprøstekt løk.
Eksempler på ingredienser.
Det fins andre merker og pakninger.

Dette trenger du:

  • rugbrød (gjerne i skiver)
  • margarin
  • grov leverpostei i metall-eske

Til pynt:

  • karse
  • syltet løk
  • sprøstekt løk

  1. Slå på stekeovnen til 100 grader.
  2. Ha begeret (metall) med leverpostei
    i ovnen
    (uten plastlokket).
    Posteien skal bli tydelig varm,
    men ikke så glovarm
    at posteien smelter.

    Det tar 10-15 minutter.
    Ta tiden med mobilen din.
    Når posteien er varm,
    ta den ut av ovnen.
    Bruk grytekluter eller grytevotter.
  3. Legg 2 skiver brød på tallerkenen.
    Smør skivene med margarin.
  4. Legg 2 tykke skiver varm leverpostei
    på hver brødskive.
  5. Pynt skivene med syltet rødløk
    og sprøstekt løk.
  6. Klipp litt karse og topp skivene
    med det.

Salatblader, reddiker, gressløk, poteter, rugbrød, majones, pepperrot i tube.
Eksempler på ingredienser.
Det fins andre merker og pakninger.

Dette trenger du:

  • rugbrød (gjerne i skiver)
  • majones
  • pepperrot i tube
  • 2-3 kokefaste poteter
  • reddiker (en bunt)
  • salatblader (issalat eller crisp-salat
    passer godt)

Til pynt:

  • gressløk

  1. Kok 2-3 poteter.
    Det tar 15-20 minutter.
    Ta tiden med mobilen din.
    Når de har kjølt seg ned,
    skrell dem i hvert fall litt
    og skjær dem i skiver.
  2. Legg 2 skiver brød på tallerkenen.
  3. Bland sammen en liten haug majones
    og 1-2 cm pepperrot fra tube i en skål.
    Smør blandingen på hver brødskive.
  4. Skyll 4 salatblader og tørk dem
    med kjøkkenpapir.
  5. Skjær bort roten og bladene fra 4 reddiker.
    Skrubb reddikene rene under vann.
    Skjær dem i tynne skiver.
  6. Legg på 2 salatblader på hver brødskive.
    Legg på 5-6 skiver kokt potet
    Fordel reddikkene på de 2 brødskivene.
  7. Klipp gressløk og topp skivene med det.

Dill, reker i lake, rogn, sitron, rugbrød, majones, egg.
Eksempler på ingredienser.
Det fins andre merker og pakninger.

Dette trenger du:

  • rugbrød (gjerne i skiver)
  • majones
  • egg
  • reker i lake
  • sitron

Til pynt:

  • dill
  • rogn i glass

  1. Hardkok 2-3 egg.
    Det tar 10 minutter.
    Ta tiden med mobilen din.
    Kjøl ned eggene under kalt vann.
    Skrell dem og skjær dem i båter
    eller skiver.
  2. Skyll sitronen og skjær den i båter
    eller skiver.
  3. Ta 4 rause spiseskjeer reker
    opp fra laken.

    Press bort lake på skjærefjølen
    med kjøkkenpapir.
  4. Legg 2 skiver brød på tallerkenen.
  5. Ta 3-4 streker majones på hver av skivene.
  6. Fordel eggene på skivene.
  7. Fordel rekene på toppen av eggene.
  8. Ha på sitronen og litt rogn
    på toppen av rekene.
  9. Klipp dill og topp skivene med det.

Tilbehør og variasjoner

Du kan velge annet brød enn rugbrød,
men bruk helst grovt brød.

Du kan finne på egne høye smørbrød
med pålegg du liker.
Kanskje du har noe i kjøleskapet
som passer godt for et høyt smørbrød.
Lag flotte høye skiver og pynt dem pent.

Matallergi eller matintoleranse

Det fins gluten i de fleste sorter brød,
enkelte buljong-terninger og posteier.

Mange melke-produkter inneholder laktose.
Noen er allergiske mot egg eller sjømat.
Sjekk pakningene for innhold.

Hjem (alle oppskriftene)