Reinsdyrskav er en vanlig gryterett
nord i Finland.
Tidligere ble den kalt finnbiff.
Samefolket i alle nordiske land
er flinke til å lage mat av reinsdyrkjøtt.
Åpne og lukk listene under med + og –
Slik gjør du
Vask hendene dine først og bruk forkle.
Ta fram alle ingrediensene du trenger.
Ta også fram utstyret du trenger.
- Ta kjøttet ut av posen
og la det tine hvis det er frossent. - Vask soppene og
skjær av roten med jord.
Kutt dem i 2 biter.
Hvis de er veldig store,
kutt dem i 4 biter. - Skrell rødløken.
Skjær den i grove biter. - Skyll timianen under kalt vann.
Klipp av 5-6 kvister. - Ha litt mild olje eller
en klatt margarin eller smør i gryten. - Stek kjøttet.
Det kan gjerne få litt brune steke-skorper. - Ha i rømmme, sopp og rødløk.
Rør godt. - La retten putre under lokk
på svak varme
mens du koker potetene.
Rør av og til på kryss og tvers
langs bunnen av gryten. - Kok 4 poteter.
Det tar 15 – 20 minutter.
Ta tiden med mobilen din.
Når potetene er klare, er maten klar.
Det er godt med tyttebærsyltetøy til.
Tilbehør og variasjoner
Potetmos passer godt til reinsdyrskav
i stedet for kokte poteter.
Da kan du bruke potetmos fra pose.
Tilbered potetmosen som det står
på posen.
Du kan bruke tørket timian.
Da tilsetter du en raus teskje av den
i den ellers ferdige gryteretten.
Noen liker å blande et par skiver brunost
i reinsdyrskav.
Matallergi eller matintoleranse
Vanlig rømme og Crème Fraîche
inneholder laktose.
Det fins laktosefrie varianter.
Brunost inneholder mye laktose.